#49 Sommarens sammanfattning
Hej på er!
Hoppas ni mår fint efter sommarens äventyr?!
Jag gick från att vara 7 veckor i skogen till 70 000 pers på Way out West i Slottskogen och intervju med Rockström som första jobbgrej vilket var mindblowing på flera sätt men kanske bäst med rivstart ändå?
Kom hem efter det till en lägenhet i Stockholm med katt som fortfarande var på semester och bestämde mig för att måla hallgolvet. Har skrivit om tid innan men skulle säga att min superkraft är att jag ständigt undervärderar hur lång tid saker tar att göra så därför har jag inga problem att starta projekt. Insåg också att de nästan två dagar det tog att få klart golvet (trodde en halvdag) så lyssnade jag inte på någonting - ingen podd och ingen musik. Det var helt tyst, jag bara va. Antar att min sommar då varit lyckad och att jag var helt nere i varv annars klarar iallafall inte jag av den tystanden tror jag…. Vill ni se hela processen med golvet så kan ni kolla reel på instam här.
Dagarna efter åkte jag tillbaka till skogen för att hämta katten från grannen och möttes av perfekt linoljefärgsväder, varmt men molnigt och perfekt vind. Att jobba med omställningen är ett jobb som aldrig blir färdigt, snarare tvärt om, som en knut man låser upp för att hitta femton nya. Att måla ett hus eller laga något blir väldigt konkret. Före och efter. Synligt och härligt. Så jag gav mig den presenten att stanna kvar i det och måla lite och renovera fönster. Medan jag stod där och skrapade foder och fönster, när det regnade gammal plastfärg som satte sig precis överallt på min kropp och i naturen då blir ju den totala idiotin vi håller på med ännu tydligare. Hur vi tvingar oss till att måla med dålig färg för både hus, människor och naturen (konventionell akryl dvs plastfärger stänger in allt i plast så det inte andas, även lyxigare tillverkare sponsrar oljeindustrin, och det är en massa kemi)
Linoljefärgen är lite som surdegen, om du tvingar den in i något den inte vill eller skyndar på för mycket så slår den bakut men när du lär dig leva med den och jobba jämte med dens egna process, är den ljuvlig. Då är det nästan som att processen ger mer under tiden än när den är i mål. Alltså brödet är nästan mer tillfredställande att baka än att äta och samma med att måla. Slutresultatet blir inte lika viktigt för att det helheten som blir själva grejen.
Men det kräver ju också att vi är öppna för att göra saker på ett annat sätt, tex att jag är egenföretagare gör att jag kunde måla massor under perfekta soldagar inte anpassa målningen till när jag hade semester. Att baka med surdeg är även det lättare när jag jobbar hemifrån osv. Hur skulle våra liv och jobbliv egentligen se ut om vi kunde anpassa det mer till våra egna cykler, om det nu är dygnsrytm, menscykler, färgmålarväder eller annat? (Kanske kan fråga Svenskt näringsliv som sågar kortare arbetstid som förödande samtidigt som de själva har infört det, DN)
Nåväl - detta nyhetsbrev tänkte jag får bli en sammanfattning av saker jag samlat på mig under sommaren!
Hör gärna av er med saker ni vill se mer eller mindre av eller något ämne ni vill att jag djupdyker i eller förklarar bättre!
Denna vecka:
Must se tipping points ted talk av Rockis
Sverige nästan sämst i världen i ny rapport.
Läs ett kapitel ur Framtisdministeriet som iallafall förändrade mig i grunden och gav mig mardrömmar.
Ekonomisk crash? Kommer den hur vi än gör, om vi inte degrowthar?
Greentopia på Wow- vad har artister för ansvar?
Ai och klimatpåverkan
Klimatkompensera - funkar det?
Är journalisters klimatbevakning för låg?
och en massa mer!
Rockis ger en riktig käftsmäll
Johan Rockström körde den här föreläsningen på Greentopia, Way out West som vi inte fattade också var en helt ny Ted Talk. Oerhört viktig rapport om hur nära vi är många tippingpoints - den är också otroligt producerad med tydliga bilder och grafer. ÄR det någonting ni måste se som medborgare av denna planet är det dessa 18 min.
Sammanfattning som jag hittade på linkan:
1. Earth System State:
Global mean surface temperature has risen 1.2°C, the warmest in 100,000 years. - Warming is accelerating: 0.18°C per decade from 1970-2010, jumping to 0.26°C per decade since 2014.
At current rates, we may hit 2°C within 20 years and 3°C by 2100.
2. Environmental and Economic Impacts:
Increasing extreme weather events, heat waves, and natural disasters attributed to climate change.
Potential 18% loss of global GDP by 2050 ($38 trillion/year) if current trends continue.
3. Earth's Buffering Capacity:
So far, 53% of human-caused CO2 emissions have been absorbed by land and oceans.
There's evidence this buffering capacity is weakening, especially in forests and oceans.
This buffering capacity is often overlooked
4. Tipping Points:
16 major Earth system tipping elements identified.
Five of these may cross tipping points at 1.5°C warming, including major ice sheets.
The Amazon rainforest is close to a tipping point due to deforestation and warming.
5. Carbon Budget and Emissions Reduction:
Only about 200 billion tons of CO2 emissions left to have a 50% chance of staying under 1.5°C.
Need to reduce emissions by 7% per year for a safe landing and reach net-zero by 2050. Emissions are still increasing in total not reducing.
6. Planetary Boundaries:
Nine Earth system processes regulate planetary stability.
Staying within these boundaries is crucial for long-term sustainability.
7. Solutions and Optimism / his and my comments
Rapid transition away from fossil fuels, transitions towards a sufficiency based economy based on wellbeing for all, circular economy, regenerative food systems, and nature regeneration are key solutions.
Public awareness and support for climate action is growing. We need to stop appealing to power and start mobilizing to counter it, and we need to startaccelerating the social tipping points
Solutions are available and can lead to a healthier, more stable future.
🎧 Johan var också med Nate Hagens i hans podd i somras. Går att lyssna på här.
☠️ Sverige nästan sämst i klassen!
I årets uppdatering av Sustainable Development Index – en ekologisk förlängning av FN:s Human Development Index hamnar Sverige på plats 134 av 163 länder och rankas således som ett av världens mest ohållbara länder. Detta främst till följd av vår stora belastning på naturen. En siffra jag inte sett tidigare är det som står längst ner i bilden från Supermiljöbloggen ovan- att vi ofta pratar om utsläpp men att vår extrema materialanvändning till 90% påverkar förlusten av biologisk mångfald och vattenbrist!
😱🔥 Om ni vill känna lite hur det kanske kan komma att se ut i framtiden så rekommenderar jag att läsa första avsnittet ur boken Framtidsministeriet av Ken Stanley Robinson. Det är en cli-fi som precis kommit ut på svenska (detta utdrag dock på engelska) jag hade mardrömmar i flera månader efter detta kapitel och det förändrade mig i grunden.
Greentopia på Way out west
Jag har nu ett tag försökt smälta Wow och klimateventet Greentopia som jag ledde tillsammans med Andreas Magnusson. Tanken är att få just evenemangsbranschen att ta de extra kliven för att få till extra stor förändring och att man just via evenemang möter och samlar väldigt många människor. Årets evenemang hade en helt suverän line-up. Förutom Rockis och forskarna ovan även professorn John E Fernandez från MIT som tex studerat Coldplays turné där man tänkt extra mycket på just sitt avtryck. Men ockås Johan och Gustaf som driver podden “i tolfte timmen” och lägger kopplingen mellan beroende och klimatkris, vilket jag skrivit om tidigare. Mycket uppskattat och den där inre omställningen som måste till. Konstnären Bea Szenfeld var också där och pratade om systemförändring och eget skapande och en grym artistpanel som pratade om artisters påverkansmöjlighet och kanske tom skyldigheter. För tar vi inte ställning även om vi är tysta i dagens samhälle? Marit Bergman var med och hon spelade också låten för barnen i Gaza som hon skrivit som är fantastisk “vi bär alla barnen!
När jag stod ute i publiken på vissa av uppträdanden så tänkte jag mycket på det där. En del är ju bara härligt att stå i en publik och bara få vara tillsammans med massor med andra människor. En annan del av mig tänker är det inte det vi gör mest hela tiden? Konsumerar, går vidare, vill ha det bra på ett enkel sätt? När gör vi saker som inte är anpassade för oss? Vi köper nytt när vi tröttnat, kollar på exakt det programmet vi är sugna, på och orkar inte sätta oss in i jobbiga ämnen. “Jobbigt att få lyssna på rock om man inte gillar det” - 6 scener på festivalen gör att jag aldrig behöver ha tråkigt. Ingenting är för svårt, till och med bajamajorna är relativt fräscha. Folk blir upprörda för att de behöver äta vegetariskt ett par timmar under en dag eftersom Wow är helvegetarisk… Tycker att Timbuktu lyfte svåra ämnen på sin konsert på Liseberg dagen innan wow. Vad tycker ni?
Ekonomi vs klimat
💸 Om vi stannar lite vid det ekonomiska som Rockström pratar om - en 18% möjlig minskning av BNP till 2050. Pratade med Tove Blomgren om detta som jämförde med den stora depressionen på 30-talet som då var en 15% sänkning av BNP. Krisen 2008-2009 så gick globala BNP bara ner med 1% vilket jämfördes med det som hände på 30-talet. Ganska mycket sårbarare nu?
Det är också intressant att nästan alla miljö- och klimatåtgärder som skulle behöva införas motargumenteras med att det slår för hårt mot medborgare och ekonomin. Det är väl därför vi måste börja prata mycket mer om hur vi får in båda delarna i ekvationen?
✈️ Om vi pratar ekonomisk ekvation - Regeringen planerar att halvera flygskatten (dn) för att öka konkurrenskraften, särskilt för flygsektorn som inte återhämtat sig efter pandemin. Man anser att behovet av skatten minskat eftersom EUutsläppshandelssystem snart kommer att täcka flyget bättre. Flera remissinstanser, inklusive Naturvårdsverket, kritiserar beslutet och varnar för ökade utsläpp, ca 87 600 ton. De påpekar att skatten borde höjas och att EU-reglerna endast täcker inrikesflyg i Europa, vilket gynnar långresor. Regeringen behåller skatten delvis för att den ger inkomster, men halveringen innebär minskade skatteintäkter med cirka 900 miljoner kronor årligen. Enligt regeringens egen bedömning skulle detta innebära en ökning av drygt 300 000 fler passagerare per år. Däremot säger tex Ryanair som vill satsa i Sverige att med sänkt flygskatt så kan det bli flera miljoner fler passagerare. (klimatgranskaren)
✈️ vs 🚂Apropå det säljer SAS just nu resor till bla. Turkiet för 400 kronor. Mina tonnisar kunde inte åka enkel väg sista minuten i somras STHLM-leksand för det priset med tåg 🤦🏻♀️ - mega systemfel.
🎧🚂 Vetenskapsradion Klotet hade precis i veckan ett avsnitt om tåg och hur det kan underlättas. Informativt med allt om hur man skulle kunna få arbetsplatser att underlätta för folk att ta tåget, Mattias Goldman som åkt från Thailand till Sverige med tåg och vad finns det för regler tex i Eu som försvårar för tågbokning.
Stockholm stad förbjuder sina anställda att flyga tex till Malmö eller Göteborg (Aftonbladet)
6% av den amerikanska elanvändningen för Ai?
Forskaren Victor Galaz går igenom på SVT hur din ai användning påverkar klimatet. Att träna en ai-modell kan innebära samma utsläpp som att köra bil runt jorden flera hundra varv! I en post tipsar Victor också om tre artiklar för att läsa mer om detta:
Financial Times skriver om hur Big Tech kan skriva om net zero. Artikeln skriver att deras quest och Ai race innebär helt andra sorters nivåer av utsläpp så att de ligger bakom och lobbar för nya regler och lagar via the Greenhouse Gas Protocol. Tanken är att man kan kvitta olika slags klimatkompensation med faktiska utsläpp.
→ Amazon emits the annual emissions of Sweden
→ Microsoft uses more energy than entire countries.
→ Apple's market value is the same as the GDP of the UK
→ Shein, I honestly don't know where to start. Just all wrong.
Ai använder lika mycket energi som ett litet land VOX
och Bloomberg går igenom hur servercenterers tar över odlingsmark och “Wrecking havoc on global energy systems”
Vill man sedan gå längre ner i nån slags rabbit hole så var det här inslaget på Time mag intressant om hur det är en “health crisis in Texas bitcoin mining town. “ En liten stad, plötsligt köps massor med mark upp och fula stora baracker med servrar byggs upp. De låter, konstant och hela tiden. Folk blir sjuka. Texas har lagar som gör att dubbel så hög decibel än de flesta andra stater är laglig från företag! Texas anses vara extremt företagsvänligt…
Vad säger vi i allmänhet om klimatkompensation?
- Ingen bra idé
📺 Ovan en ny youtubeserie av Al Jazeera som förklarar olika delar av klimatproblemen, som ovan med kompensation, andra avsnitt handlar om återvinning, green growth, överkonsumtion, hur militären spär på klimatkrisen osv. Det är smart och lättillgängligt paketerat.
Ny artikel från forskare på SLU om trädplantering som kompensation.
En ny “Joint Statement: Why carbon offsetting undermines climate targets” från European Environmental Bureau
Eller redd-monitor som synar miljadärerernas ‘plantera träd som kompensations’ idéer.
Diverse länkar
👟 Nike har en lika stor påverkan på planeten som staden Amsterdam! 2016 proklamerade man stort hur man skulle halvera sin footprint men kom bara till 1,6% minskning. Nu är 30% av de som jobbat med just hållbarhet på Nike sparkade eller har slutat. Deras slogan heter Move to zero - går det ens med ett sådant företag? (läs mer på Propublica där även gifen ovan är ifrån)
🚲 Rebell på rostig cykel - går det att cykla ultravasans 9 mil på gammal cykel och i jeansshorts (SR)
🐄 Holländska staten investerar stort i att minska köttproduktion för att hålla sig inom planetära gränser (och Belgien verkar följa efter). Är detta en form av degrowth vi ser? (LinkedIn)
🫨 Panikattack IRL i en nyhetssändning. Det här gjorde mig glad - hur lätt det är att normalisera något som är så normalt som en panikattack. Vädermannen känner den komma, har varit med om det tidigare, skrivit om det för de australiensiska tittarna så de ska förstå och sen pratar de om det i bild. Fint! (se videon på CNN)
‼️ Lagar som trädde i kraft mitt i sommaren. Yttrandefriheten inskränks ytterligare i Sverige.. Nils Funcke skriver 2 viktiga texter i DN När blir vi oroade på riktigt? “Självklart ska Sverige samarbeta med Nato och EU – men de nya spionlagarna hotar vår yttrandefrihet”
🥩 How factory farming ends! Vox har gjort en hel fantastisk serie om köttindustrin, dess påverkan på klimatet och hur big meat har påverkat klimatorganisationer. Det finns 10 delar i denna story - snyggt gjort och superintressant! med summering om hur vi skulle kunna få en mer hållbar livsmedelsindustri. Här ser man en sammanfattning av alla delar.
🎭 Bråkshowen - omställningsont är tillbaka med forskarna Maria Wolrath Söderberg, Nina Wormbs den 14 oktober. Jag är också med på ett hörn och biljetterna flyger ut ur luckan så passa på att haffa om ni vill gå! Docent i transformation Per Olsson och biskopen Anders Holmberg är också gäster.
🧠 Min vän Anna Branten har blivit med utmärkt nyhetsbrev “Det sällan sagda” där hon också försöker navigera denna spännande period i världshistorien. Lite som vi tillsammans gör i vår podd Förnyarna.
🇸🇪 Vad är meningen med Sverige? Anders Cervenka undrar varför staten leker börsbolag - tänkvärt i Aftonbladet.
📺 📻 🎧 Med det i bakhuvudet kan man tex lyssna på det här inslaget i SR som handlar om Swedavia och hur folk fortfarande flyger mindre inom Sverige men att utlandsresor kan bli räddningen för Swedavia. Inslaget är gjort som ett slags “hur går det DI reportage med en VD” - men vi har alltså SR som ska vara neutrala och som enligt uppdraget ska:
“förhålla oss till de stora frågor som genomsyrar vår tid.” ”Vi ska också stimulera till debatt och belysa händelser i Sverige och världen, samt granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna.”
och tittar vi på Swedavias uppdrag så:
”Swedavias uppdrag är att äga, driva och utveckla flygplatser. Tillsammans bildar flygplatserna ett nätverk som knyter samman Sveriges regioner, samtidigt som de också är en bro till och från världen utanför” Vision: ”Swedavia utvecklar framtidens flygplatser och skapar hållbar tillväxt för Sverige.”
Hur kan vi då få höra ett helt okritisk inslag om hur det går för ett företag som också är statligt? Bara för att Swediava ska hjälpa folk att mötas - måste det innebära fler resor? Eller ska man se till att kunna göra det även i framtiden? Kopplar det till Cervenkas text - vad är AB Sveriges mening egentligen?
Om vi lägger ett lager till så har man nu tagit bort alla klimatkorrar på både SR och SVT - det ska numer ingå som en “prisma” i alla bevakning, det ska finnas 5 personer på någon slags klimatavdelning men bara två jobbar heltid (klimatgranskaren). Man kan igen och igen ifrågasätta hur det pratas om klimatbevakning eller hur man på SVT tex. kan godkänna att göra ett program som handlar om hur man Hjälp, råkar köpa ett hus i Frankrike. Hur härliga programledarna och idén än må vara, vad sänder det för signaler och vad bidrar man till i nästa led som kanal/påverkare? Jag älskar public Service - jag vill att den ska vara stenhård och bra. Jag är orolig för att kritisera den för att ens öppna upp för kritik från annat håll men samtidigt måste man då ta sig uppdrag på mycket större allvar.
🎧 Ett annat program på SR “ Så kan Sverige hamna i en matkris”. I detta avsnitt så handlar det om hur vårt livsmedelssystem står sig i kris och framtiden. 29 min 3 experter och forskare - En enda mening “kris kan också vara mycket regn” - Hur är det möjligt att inte koppla ihop olika slags kriser eller ens nämna klimat eller ekologisk odling, kulturspannmål som står sig bättre i hårdare klimat? Förra årets värme och sen regn innebar 30% mindre skördar i Sverige. Och 13 månaders regn i UK blev totalimport för dem av grains i år.
🎧 Samtidigt som jag skriver detta är P1 Studio Ett på i bakgrunden. Det har kommit ut nya uppgifter, stor studie på hur dåligt kött är för vår hälsa. Detta diskuteras i över en kvart - utan att nämna även koppling till klimatet eller hur mycket mer kött vi äter nu mot tidigare och att vi behöver minska vårt intag. Jag förstår faktiskt inte hur man inte ens kan nämna det? (Hela inslaget behöver inte vara om det - men det går att väva in i allt).
📰 Dn debatt - ”Sverige riskerar att bli känt som klimatkrisens gulaschbaron” träffande text om att: “Den som bara läser rubriker skulle kunna tro att klimatförändringar visserligen drabbar världen hårt – men att vi svenskar är vinnare. Mediernas skadeglädje är både oansvarig och förrädisk, skriver fyra experter vid forskningsprogrammet Mistra Environmental Communication som går igenom olika texter och rubriker.
Tack för första riktiga jobbveckan, känns lite så här vilket är ju bra!
Hör av er vetja - det gör mig glad!
Trevlig helg
p&k
Isabelle