Halloj!
Split vision låter kanske som nån managementkonsult delux nu men jag tänker just nu på det här med att få med sig flera perspektiv i allt vad vi gör och landade i min barndoms basketträning. Att lära upp förmågan att se bollen och spelet framför sig men samtidigt ha koll på det som sker runtikring. Ett slags extremtsnabbt ut- och inzoomande för bättre speluppfattning.
Om vi över sätter detta till något större så handlar det väl om att få in olika perspektiv för att se att man är på rätt kurs. Göra nått, utvärdera från flera olika håll, tweaka och sedan fortsätta. Det går inte att göra allt, göra alla nöjda MEN det går att tänka och undersöka flera vägar för att se om det man tänkt faktiskt håller och att man kan backa upp det från flera håll?
”Flera håll” skulle kunna vara en checklista som denna:
Vad säger mina “kritiker” om det jag gör? Finns det något jag kanske missar? Hur bemöter jag deras poänger inte bara reagerar på dem?
Finns det forskning från flera håll som backar upp det jag håller på med? Eller är jag kvar i min eko-kammare?
Ser jag till att det jag gör har någon resonans, förändrar, gör skillnad eller är det mer en bekräftelse av det som redan finns?
Har jag synat mina privilegier? Hur är jag medveten om det?
Cementerar jag rådande normer eller öppnar jag upp?
Vem är det som får vara med? Vilka har något att säga till om?
Vad är det jag gör som ger oförutsedda konsekvenser.
Har jag gett plats för tyst kunskap, kroppskunskap eller känslor – inte bara logik och data?
Jag gillar checklistor som något slags riktmärke, för när man börjar bocka av dem så lär man sig tillslut att se flera perspektiv av bara farten. Dock viktigt att arbeta med det aktivt.
Vår uppmärksamhet och data - den viktigaste valutan
Två måste ses 20 min för att greppa vad vi just nu står inför:
Carole Cadwalladr journalist som arbetat på The Guardian och The Observer. 2019 gick hon på djupet för att skildra hur Facebook och sociala medier påverkat Brexit. Hur massor med pengar lagts på att sprida falska nyheter online som sedan inte gick att spåra. Efter att hon även gjort ett Ted- Talk om det så blev hon hotat och förföljd, personligt åtalad särskilt från den brittiske affärsmannen Arron Banks, som stämde henne för förtal på grund av hennes uttalanden. För Cadwalladr blev fallet långdraget och kostsamt, men större delen av åtalet avvisades 2022.
Nu har hon 2025, märkbart påverkad och nervös precis ställt sig ännu en gång på Ted scenen för att modigt beskriva vad som hände henne men också hur data och vår uppmärksamhet är ett extremt hot mot vår samtid och framtid. Hon varnar för en pågående "digital statskupp" där teknikjättar som Elon Musk och Sam Altman samverkar med auktoritära krafter, inklusive Donald Trump, för att underminera demokratin. Och slår ett slag för vikten av oberoende journalistik och hur vi behöver ta makten över våra digitala liv.
Dessa techjättar - vet allt om oss. Och om vi jämför det med tex Östtyskland kan gå väldigt illa, fort och användas mot oss på olika sätt.
Vilket får mig att tänka på hur man i Usa tex. har tittat på unga kvinnors chatkonversationer med deras mödrar inför en abort (el pais). eller hur man nu ska börjar `screena’ invandrares och visa-sökandes sociala medier för att se om de tex är pro-palestina (REuters) och även studenters “politiska” aktiviteter (The Guardian) Finns massa andra exempel såklart… listan börjar bli allt för lång tyvärr. (Tipstack Minna Palmqvist)
Plus glöm inte:
“Because the only way out of this mess is through. Together. Eyes open. Let’s stop bullshitting and start fixing.”
Zoe Scaman skriver och föreläser om omvärlden, kultur, marknadsföring och trender bla i nyhetsbrevet “Musings of a wandering mind” nu har hon precis släppt sina slides från en föreläsning om “The Solitude Generation” som inte är en sådan munter genomtitt men bara fördjupar det som Cadwellr pratar om ovan. Väl värt en titt.
“We handed Gen Z a broken map: social systems in ruins, community infrastructure gutted, and a culture that swapped connection for convenience. We gave them solitude dressed up as freedom, hyper-connectivity without real contact, and then we acted surprised when everything started to unravel.”
Hon landar väldigt mycket i hur bygger vi community på olika sätt i allt från löpartävlingar med efterföljande rave till schack-klubbar…
En personlig reflektion av detta:
När jag såg föredraget ovan samt delar av Anders Hansens senaste tv-program om AI på SVT, slog det mig att naturen, klimatet, aktivism eller radikala framtider inte nämndes alls. Inte ett ord. Det fanns ingen historisk kontext, ingen vilja att gräva i hur vi har hamnat här och bara en ganska snäv linjär framtidsbild.
Det är lite som med begreppet "community" – det reduceras ofta till att ses fysiskt (gärna med ett lager merch) och sedan gå hem till det vanliga igen. Men hur bygger vi egentligen meningsfulla gemenskaper? Inte bara sociala förströelser, utan verkliga sammanhang som gör skillnad. Ibland känns det som att vi konsumerar även våra gemenskaper, som om vi bara bytt ut en vara mot en annan form av flyktig tillhörighet.
Många samtal kring framtiden är fortfarande linjära. Som om vi bara råkade hamna här, men snart är allt tillbaka på rätt spår.
Jag hade nyligen en liknande diskussion med min bankman: “Utvecklingen går framåt – trots tillfälliga dippar kommer det att bli bättre på sikt.” Men vad är det för framtid vi pratar om?
Anders Hansen ställer frågor som: “Hur kommer det bli när vi bara jobbar ett par timmar, för att AI tar över?” Samtidigt förutsätter han att vi människor hittar vår främsta mening i just arbetet – att utan jobb tappar vi riktning och sammanhang. Det kan säkert stämma för vissa. Men borde vi inte snarare prata om just det – om meningen i sig, snarare än om hur mycket vi behöver jobba för att känna den?
Och dessutom: att arbeta 3–4 timmar i veckan år 2050 – samtidigt som vi rusar mot tre graders uppvärmning med allt vad det innebär med extremväder, matproduktion och oroligheter – är en helt annan framtid än den som diskuteras i programmet. Vem ska ens betala för detta samhälle? När staten och vanliga medborgare förlorar pengar, och de superrika blir ännu rikare – är det verkligen rimligt att prata om framtiden på det sättet? Eller är det dags att ha helt andra konversationer?
Re:frame stories - skillnaden mellan att säga: “tax wealth not work” vs “tax the rich” Gary Stevenson
ÄR Gary den nya rösten som behövs för att skaka om hur vi pratar om det ekonomiska systemet? Den här snubben dyker upp i mina flöden från väldigt många olika håll just nu. Här är en slags business marketing take på hur han kommunicerar och varför det går hem hos folk“ A leftist agenda that resonates with the right”.
Hans bok ligger på topplistorna (“The Trading game” Adlibris) och jag har sällan hört någon prata så tydligt om hur systemen brister och varför.
Stevenson har den unika kombon mellan att vara till synes en ganska vanlig enkel engelsk lad, som jobbat sig upp i systemet och blivit rik för att sedan hoppa av och berätta om hur allt funkar. Bla genom sin egna Youtubekanal Intervjun ovan har jag inte lyssnat på i sin helhet men hittade den efter att jag sett detta dela av intervjun - klipp på insta. Oerhört tydligt. O-jämlikhet gör att de flesta av oss blir fattigare, det rikaste blir mer och mer rika och de gör allt för att vi typ ska skylla på invandrare istället för de vid makten (som igen återkopplar till Cadwellr lite länge upp i mejlet)
Varför ser olika kläder ut på olika sätt i världen och hur är de designade för att klara varma klimat. Berätta den underliggande historien.
Bilden ovan är en direktlänk till Instagram som blir lite otydlig i nyhetsbrevet när man lägger in dem såhär. Men den går till företaget frontoffice och Ken Sakata som driver det. I grunden är han doktor men har blivit modedesigner och väldigt tydliga klipp på instagram beskriver han hur olika kläder är gjorda och varför. Vad är denim, hur är de vävda? Varför är ull ett sådant isolerande material - både för värme men även kyla och vad skiljer tex shettlandsull från Merino? Den ena är grövre och funkar bättre som ett andra lager, merinon mjukare - kliar inte och är ett bra lager mot huden.
Ni vet väl tex att om ni har ett riktigt bra underställ ska ni inte ha något i bomull på er tex ett linne mellan understället och tröjan dom då förlorar sin funktion.
När jag ser de här klippen blir jag så glad och samtidigt inser jag hur fattiga vi har blivit när vi inte förstår hur saker funkar i grunden.
Se din exakta energianvändning för varje prompt.
Hugging Face har byggt en modell som räknar ut energianvändningen medans du använder Ain. Gå in här och baxna lite…
Israelism på YT
2x docu Förstå kopplingen mellan USa och Israel lite bättre samt djupare titt på Israeliska Settelers.
Den ena “The Settelers” är helt ny och gjord av engelsk-amerikanska journalisten Louis Theroux för BBC och följer de extrema rörelsen med just Settelers på Västbanken. Hela går att hitta på youtube eller på X här eller via BBC1 om du har VPN.
Den andra dokumentären “Israelism” youtube kom ut ett halvår innan 7 oktober och utforskar hur unga amerikanska judar omvärderar sin relation till Israel och den roll som staten spelar i deras judiska identitet. Filmen följer bla två amerikanska ungdomar varav en av dem som blev IDF -soldat. Båda växte upp med en starkt pro-israelisk uppfostran, men efter att ha bevittnat Israels behandling av palestinier förändrades deras perspektiv radikalt.
På liknande tema och sina egna erfarenheter skriver Naomi Klein om i sin bok Doppelganger. Två kapitel som hon har släppt gratis på sin hemsida. “Israel Palestine and the doppelganger effect” (jag har länkat till den tidigare)
Så här beskiver hon dessa två kapitel själv:
”They wrestle with many tricky themes, including the persistence of antisemitism as an ancient conspiracy theory, and the dangers of a particular kind of trauma-forged identity politics as they play out in Israel. These are themes I have been writing about since I was teenager, yet this time, I found that the figure of the doppelganger, or the doubled self, opened them up in new and surprising ways.
These two chapters also get into the ongoing debates about how the Nazis were influenced by European colonial and racial segregation in the Americas—and how a failure to reckon with those connections shaped and misshaped Israeli history, and contributed to exiling Palestinians into an unbearable purgatory. Israel-Palestine has been described by many as the “open wound” of the modern world: never healed, never even bandaged. On October 7, 2023, that wound was ripped open in ways we cannot yet begin to comprehend.”
Appropå Naomi Klein missa inte hennes och Astra Taylors text “The rise of end times fascism i The Guardian”
Inte en sådan lätt läsning och ska jag vara ärlig gjorde den mig skiträdd. Tankar som jag vet har funnits där men som jag inte riktigt vågat närma mig…
En slags summering kan vara att vi inte bara står inför klimatkris och teknologisk race/förändring, utan också en ideologisk strid om hur vi svarar på dessa hot. End times fascism väljer separation, övervakning och elitistisk överlevnad. Motståndet måste vara rotat i solidaritet, samlevnad och en djup förankring i den här världen – inte i drömmen om att överge den <3
Att ha roligt i Skavet!
Förra träffen handlade om sorg - nu ses vi den 12 maj på nyöppnade Bacchi Syre i Gamla Stan för att prata om vad vi får glädje i samtiden. Anmäl dig och lär mer här.
Trött på snack och analyserande - eller hur ser vi till att inte fastna i det “knowing-doing gap”? Förnyarna har kommit ut med nytt avsnitt.
Är ni i Oskarshamn, Kalmar eller Örnsköldsvik så kanske vi ses där?
Hur navigerar vi radikala framtider och skapar transformation i osäkra tider? Hur bygger vi motståndskraft, emotionell intelligens och beredskap för en radikalt förändrad framtid är lite av det jag pratar om!
13 maj Oskarshamn - Oscarsgymnasiets Aula 18.30 - fri entré (läs mer sid11)
14 maj Kalmar (IOGT-NTO kallas även Energihuset) 18.30 - fri entré
19 maj Örnsköldsvik 18.00 via Innovationsbolaget - kostnadsfritt men med anmälan här . Missa inte heller Maker Town i Ö-vik!
🌳 Detta var alles för denna gång! 🌳
Hör gärna av dig - med stora eller små tankar och idéer. Roligare om det är ett samtal än en envägskommunikation.
Trevlig helg
Isabelle