

Discover more from Chunks Of Change med Isabelle
#17 Lajka en jobbig grej på instagram och gå vidare
Succession, system, ai hallucinations och fönster mot framtiden.
Efter att ha försökt börja titta på Succession säkert 6 gånger men aldrig fastnat så har jag kanske det nu? (Måste ju believe sådan hype år efter år?) Skriver dock kanske eftersom efter ett tag gillar man ju att vara i en anna värld, än sin egna, som en serie skapar. Det tog mig så länge för att jag verkligen inte tyckte om någon av karaktärerna och varför ödsla tid på något osympatiskt även om det är smart? Livet är fyllt av det ändå. Men satte på det medan jag målade och fixade på landet för att bli klar med golven jag tjatat om hela våren.
Håller mig kvar vid kanske och har en spaning: Vi kollar på dessa rika, skrattar med och åt, serien har grym dialog och vi kopplar av ett tag. Men vi blir inte arga. Inte arga på det system som de står för, den avskyvärda människosynen och det slöa privilegiet. Vi möter det under en timmes underhållning och sen marineras vårt system med någon slags igenkänning och acceptans kanske att vi speglar oss, önsketänker, eller tom tycker synd om… Gör vi inte uppror för att allt normaliserats? Vi lajkar en jobbig grej på Instagram och går vidare? Ser Snabba cash och tänker både att ‘så där är det’ och att vi har investerat vår tid till gängproblematiken fastän vi bara konsumerat?
Råkade även se 10 minuter av senaste säsongen The Kardashians. De pratade om sina liv som i säsonger och likande mest Truman Show: “Förra säsongen upptäckte jag en leverfläck på min kind”. “Surrogatmödrarskap är svårt - plötligt var jag mamma fastän jag inte tänkt på det innan sjukhuset” “kanske påverkar vi skönhetsnormen med vad vi gör” De är ju en härlig familj som man gläds åt, vill väl, lite dumma men samtidigt har de så mycket makt. Det är svårt att bli arg på någon som det känns som att man känner och lite ser upp till?
Älskade den enkla taken på hur vi tar samtidens konsumerande för givet av komikern Jayde Adams ovan.
Bianca Ingrosso säljer våra skitdrömmar - bra inlägg i Aftonbladet av Karin Pettersson om systemet - nutidssamhället som Bianca, Kardashians och andra lever i och av. Det är ju viktigt att se vad vi upprätthåller för system genom att göra vissa saker. Ja, jag kan älska kläder, och tycka det är en uttrycksform. Men så länge som det också står för masskonsumtion, och en tanke om att du inte duger som du är spelar det ingen roll om du är Iris Apfel eller Kim K? Det är lätt att de ev rebelliska du gör inom ett system blir en ny slags adaption snarare än en förändring. (Typ smink som en feministisk handling).
På temat ovan - att lajka på sociala medier blir en chimär - P3 dystopia om Revolution. Eller snarare varför är det så svårt att revolutionera nuförtiden och vad betyder det ens?
Isabelles Frågelåda - vad menas med system?
För några brev sedan så fick jag frågan ‘- vad menar du med att ställa om?’, det jag svarade hittar du här. Denna vecka kom frågan om system. När man pratar om system och att förändra system vad är det då för något? Om vi inte förstår systemen runt oss - hur saker är uppbyggda och hur de relaterar till varandra på olika sätt så har vi svårt att förändra eller tänka på hur vi kan göra det på annat sätt. Här ovan ger systemvetaren Peter Senge från MIT en bra förklaring på 2 minuter - det är som en familj och de olika relationerna inom en familj…
“Companies are actually living organisms, not machines. That might explain why it’s so difficult for us to succeed in our efforts to produce change. Perhaps treating companies like machines keeps them from changing, or makes changing them much more difficult. We keep bringing in mechanics — when what we need are gardeners. We keep trying to drive change — when what we need to do is cultivate change. Surprisingly, this mechanical mind-set can afflict those who seek “humane” changes through “learning organizations” just as much as it can afflict those who drive more traditional changes, such as mergers and reorganizations.”
Peter Senge
Ordet company är besläktat med ordet kompanjon - följeslagare eller kamrat - vilket betyder “delandet av brödet” hur har ett företag då blivit mer som en hiarkisk maskin? Peter Senge ovan beskriver också Leadership for change i en toppenartikel i Fast Company. Vad är det som skapar change i en organisation eller företag. Det finns också en lista på vanliga fallgropar.
Några take aways:“Tänka mindre som en chef och mer som en biolog - alltså naturens kemi och hur relationer växer”
“Hur odlar vi ny kultur snarare än byter ut komponenter”
Förändring börjar smått och växer.
och det måste betyda något på ett personligt plan.
Framtidsscenarion - Preferable Cities
Framtidslabbet och designbyrån Sally/Doberman lanserade en nya början av Preferable Future scenario som denna gång koncentrerar sig på städer. Hur vill vi att de ska se ut och kännas. Här finns tre historier som man kan lyssna på om framtiden. Oerhört snyggt och bra gjort! En grej jag aldrig tänkt på är att marken under allt vi byggt och asfalterat är helt död. Crazy! (Har ni sett filmen på hur carbon förflyttar sig i funghi? Det är också galet !) Men finns hopp i att vi kan förändra saker! Den tidigare Sally spaningen om mat hittar du här och sen finns det en om mode.
Stilla
Rekommenderar verkligen denna dokumentär om Michel J fox framgång, fall och sjukdom på Apple+ som omväxling till allt annat. Så oerhört snygg gjord. Filmskaparna har återbrukat delar ur hans gamla filmer och serier och skapat en ny historia tillsammans med sekundrar av nyfilmat material som blir till helt nya scener i collage miss-match. Kan inte förklarar det bättre men grym!
Och om att inte kunna vara stilla… Fick denna skickad till mig av en kompis hehe…
🤖 Ai
Det går väl inte att ha ett nyhetsbrev utan en Ai del pga sådant hett ämne just nu. En del av mig blir bara oooorkar inte men vill samtidigt inte vara som en 40-talist när internet kom…
Det som dock skrämmer mig mest är att jag fick höra av en klimataktiv supersmart vän som var del av ett projekt med de främsta och mäktigaste i världen på AI. Ingen i rummet refererade till någon klimatkris eller hur det tillsammans med Ai kunde hjälpa eller stjälpa världen. Eller hur klimatkrisens framfart med dess tidslinje hade något att göra med Ai:s tidslinje. Klimatkrisen var icke-existerande i samtalet. Och när min vän tog upp det fick hen svaret att - “intressant att du tänker så”
Hur är det ens möjligt? Gaah!
AI machines aren’t ‘hallucinating’. But their makers are
På det temat så har Naomi Klein skrivit en lång och superbra text om just Ai, klimatkrisen, vem som tjänar på “det fria internet”, Ai hallucinations (glitchar i systemet tex. att de svarar helt fel eller hittar på saker) och hur man kan vrida och vända på det som sägs. Bra att ha med sig tänker jag. (Tipstack till Tove)
tex. Ai kommer lösa klimatkrisen - eller är det snarare Jevons paradox - vi blir bra mer effektiva och kommer snarare sälja mer saker som äter upp den ev klimatvinsten. Hon går igenom det, men även vem ska vi och kan vi lita på, kommer Ai göra de tråkiga jobben åt oss eller blir det snarare tvärt om och vad kommer vara sant? Veckans läsning helt enkelt.
”The climate crisis is not, in fact, a mystery or a riddle we haven’t yet solved due to insufficiently robust data sets. We know what it would take, but it’s not a quick fix – it’s a paradigm shift. Waiting for machines to spit out a more palatable and/or profitable answer is not a cure for this crisis, it’s one more symptom of it.”
Och vill man fördjupa sig ännu mer i Ai tillsammans med de bredare systemen och kriserna på planeten och har 3 timmar över, så rekommenderar jag ändå denna långbänk av podden the Great Simplification där socialfilosofen Daniel Schmachtenberger intervjuas. Man blir inte så pepp på livet efter men samtidigt en nykter dos av verkligheten som ändå satte igång min kämparlust igen. Framförallt gav mig bra perspektiv. Gillade tex. Daniels take på growth - att det är ‘narrow goal achieving’ eftersom det bara tittar på ett smalt perspektiv.
VC miljardären och tech investeraren Marc Andreessens manifest om varför Ai will save the world. Inget om klimatpåverkan här heller men denna text har spridits senaste dagarna som någon slags balasering av rädsla för vad som sker med jobben och Ai. Jag vet inte ja. Är sjukt skeptiskt just pga halva analysen saknas.
ChatGPT har skapat en lathund till hur man ‘promptar’ rätt (vad är ens det svenska verbet för det - promtar alltså?) - hela listan finns här på Reddit:
Dålig luft, fästingar och värme
När vi bodde på Bali var barnens skola mitt i djungeln. Så grönt och frodigt. Det fanns inga väggar eller fönster till klassrummen, vissa dagar var dock luften lika dålig som i en väldigt förorenad storstad pga eldandet av plast, sopor och risfält i närheten. Det var svårt att ta in. Nu är det nordvästra Usa som får känna av bränderna i Canada och det är väl såhär klimatkrisen också ser ut. Vi tänker översvämning och någon annan stans men kanske blir fästingar och dålig luft som tar kol på oss…
Några klimatnyheter från veckan:
Haven fortsätter slå bisarra värmerekord och ingen forskare förstår riktigt varför och de larmas bara i periferin. Fastän hundra tusentals fiskar flyter upp döda (NYT gåvoartikel) vid Texas kust av syrebrist i vattnet (som sker när vattnet blir för varmt)
Vi har nu överskridit nya plantära gränser när nu modellen uppdaterats för att innehålla även rättvisa (Sveriges Natur)
16 juni är det dags för regeringens “Klimatmöte” som numera verkar bli ett panelsamtal med näringslivstoppar utan kritiska eller särkilt varierade röster inbjudna till samtalen. 2030 målet är också bortplockat från tidslinjen. “syftet med mötet enligt statsministern är att ta in synpunkter till arbetet med den klimathandlingsplan som ska lanseras i höst… Vill man göra sin röst hörd utanför riksdagen och mötet(FB events) gör man det tex. här.
Railfinder - en ny app/tjänst för att göra krånglet med att boka tåg i Europa smidigare. Håller tummar och tåg!
Tycker också alla ska läsa Kristoffer Ahlströms text i DN. Vem är egentligen skurken - de som förstör planeten eller den som demonstrerar emot att det sker… oerhört viktig poäng!
på det temat så går fotbollslegenden Gary Lineker ut och försvarar klimataktivister. Go Gary.
Mr Bean - Rowan Atkinson - sätter elbilen i större perspektiv i The Guardian.
Men vad kan jag göra då?
Förra veckan fick jag kommentaren - “vill ju uträtta saker efter att ha läst ditt nyhetsbrev! Hjälp! “Well, det bästa är att engagera sig i en förening eller hitta likasinnade. Klimatklubben har massa bra tips på hur du kan börja här. En gång i månaden skickas även “Agera för klimatet” nyhetsmejlet ut av klubben där det finns flera aktioner att delta i. Klimatklubben har också en nu utmaning som är att man ska cykla 100 dagar på ett år - anta utmaningen här.
Jag har också roat mig med att mejla alla barnens lägeransvariga och arrangörerna för större lopp och bett dem sluta med eventspecifika obligatoriska t-shirts och vattenflaskor. Sådan onödig grej som väldigt få tycker är kul en kvart efter medverkan.
Hej då och sånt
Det finns fortfarande öppningar för att boka föreläsningar eller workshops med mig i höst - hör bara av er om ni vill veta mer. Har en ny som handlar om att kartlägga var i transformationen man är och hur man kan hitta sin plats. Vi kan också prata om skavet i mellanlandet eller protopia? Det blir spännande!
Glöm inte att höra av er rent allmänt - det är trevligt och kanske har ni ett ämne ni vill att jag ska djupdyka i? Och uppskattar när ni delar brevet vidare för då finns det mer chans för fler betalande prenumeranter och då kan jag lägga mer tid på att utforska the liminal space. Ni vet väl att det är avdragsgillt för företag - man får finfint kvitto!
Puss, kram, hej så länge !
Isabelle
Ps, går nu också att boka biljetter till klimat-träffen Greentopia på Way out West 10-11 augusti 2023.
#17 Lajka en jobbig grej på instagram och gå vidare
Tack för ännu ett läsvärt inlägg.
Gillade verkligen Succession men började inte kolla de första säsongerna förrän i höstas.
Kan hålla med om att det tog ett antal avsnitt för att fastna, men sen var det kört. Tyvärr har ju sista avsnittet sänts så nu är det definitivt slut.
Något jag slogs av var att Succession faktiskt snuddade vid hur vår livsstil driver klimatkrisen, men jag upplevde att det skedde hastigt, mitt i replikskiften och liksom i förbifarten. Så pass snabbt att jag efteråt undrade om jag faktiskt hade sett och hört rätt.
Kanske nämns klimatkrisen eftersom Adam McKay, som ligger bakom Succession, senast gjorde Don't look up. Vem vet.
Tror nästan att jag behöver titta igenom hela serien en gång till för att se var och hur klimatkrisen nämndes.