#13 Bortom hoppet finns kukeri och exorcism!
"If I only want to feel good, I can just masturbate. But I want to accomplish something in the real world"
Halloj!
Den här veckan har jag så många spännande länkar att jag tänkte minimera försnacket!
Rakt på sak (it’s a first in my book):
Ok, först tre snabba fakta jag lärt mig denna vecka:
Att trycka på knappen till en degmaskin och köra den i 10 minuter är samma energi som om du skulle springa upp till 3e våningen i Eiffeltornet och ner igen - 13 gånger. Enligt mästerbagaren Sebastien Boudet! Så dega för hand - de’ e’ najs!
Ät översta lagret på ostskivan och så kan vi spara 14 000 ton CO2/år i Sverige.
40% av oss verkar slänga skivan fastän den är fullt ätbar. Professor Björn Hedin har räknat på det. Ett normalår som 2020 så släppte berömda Karlshamnsverket ut 11600 ton (ett mer normalt år än 2021 och 2022).Om vi skulle förse en motsvarande Boing 737 med batterier för att kunna flyga så skulle det väga 300 ton (motsvarande är 15 ton av flygbensin). Flygkraften blir då bara en sträcka på ca 200km. Intressant text om solenergi och att det inte handlar om att att växa utan hur det växer.
Hopeism - går det verkligen att leva på hoppet?
Den här måste vara veckans text - Beyond Hope av Derrick Jensen i Orion magazine (Tack Kristine) Så många twist and turns att jag bara måste klistra in en massa här!
“Många människor är rädda för att känna förtvivlan och tappa hoppet. De fruktar att om de tillåter sig själva att uppfatta hur desperat vår situation verkligen är, måste de då vara ständigt eländiga. De glömmer att det går att känna många saker samtidigt. De glömmer också att förtvivlan är ett helt lämpligt svar på en desperat situation. Många människor fruktar säkert också att om de tillåter sig själva att uppfatta hur desperata saker och ting är så kan de tvingas göra något åt det.”
“När vi slutar hoppas på att andra ska göra jobbet, när vi slutar hoppas att den hemska situationen vi befinner oss i kommer att lösa sig på något sätt, när vi slutar hoppas att situationen på något sätt inte kommer att förvärras, då är vi äntligen fria – verkligen fria – att ärligt börja arbeta för att lösa det. Jag skulle säga att när hoppet dör börjar vi agera.”
”I am a complex enough being that I can hold in my heart the understanding that we are really, really fucked, and at the same time that life is really, really good. I am full of rage, sorrow, joy, love, hate, despair, happiness, satisfaction, dissatisfaction, and a thousand other feelings. We are really fucked. Life is still really good.”
“- Man blir bara aktivist för att känna sig självgod.
Får inte aktivism dig att må bra?” Frågade han
Naturligtvis sa jag, men det är inte därför jag gör det.
Vill jag bara må bra kan jag bara onanera.
Men jag vill åstadkomma något i den verkliga världen.
Varför?
För att jag är kär. I laxen, i träden utanför mitt fönster, i Havsnejonögats små ungar som lever i sandiga bäckbottnar, i smala salamandrar som kryper genom bråte.
Och om du älskar, agerar du för att försvara din älskade.
Naturligtvis är resultaten viktiga för dig, men de avgör inte om du anstränger dig eller inte. Du hoppas inte bara att din älskade överlever och trivs. Du gör vad som krävs.
Om min kärlek inte får mig att skydda dem jag älskar, är det inte kärlek."
<3
Kukeri och exorcism för att mota bort onda andar!
Om vi inte ska hoppas utan agera så kanske vi behöver något magiskt därimellan? Tycker ju att världen mest håller på att kuka ur så kanske måste vi ha lite kukeri för att få allt på rätt köl igen? Älskar denna 9 minuter långa, extremt vackra, dokumentär om de bulgariska dansarna som varje vår tillsammans skrämmer bort det onda. “Ondska är när vi inte vill vara tillsammans. Ondska är fattigdom. Ondska är när vi inte har vete, majs eller potatis att äta. Ondskan är när välsignelsen har lämnat oss.” Gaaah
EFTERLYSNING: Kommunanställda sökes till exorcism!
Vill man vara med i en ceremoni, i Göteborg, för att driva ut både nya och gamla tankespöken ur offentlig förvaltning så hör man av sig till konstnären John Huntington.
Den åttonde dagen - en existentiell omställning
En åttonde dag är en möjlighet att göra något helt annat - att känna efter hur det skulle vara att leva på ett annat sätt och som sedan kan smitta av sig på andra dagar och livet som stort. Vilka är vi som människor i relation till alla andra och allt annat som existerar tillsammans med oss? Och vilka skulle vi vilja vara?” Petra Carlsson Redell och KG Hammar skriver i DN.
Och apropå en text om andlighet och tro så hade jag missat denna text av Björn Wiman även den i DN (tipstack till John) . “Tron som tillhörighet, snarare än övertygelse. Förtröstan snarare än förvissning. Hur man ska leva i en värld präglad av medveten förstörelse?” Vad behöver vi utforska för att hitta något som fyller vårt inre än tom konsumtion?
"HEJDÅ JORDEN! MEN FÖRST MÅSTE NI PROVA VATTENRUTSCHBANAN."
Det finns ett nytt kryssningsfartyg som heter “Icon of the sea”. Tänk er en flytande galleria med 7 pooler “for every mood” som väger 3 miljoner ton. Längd: 365 meter. Förflyttar ca 10.000 personer och släpper ut lika mycket som fem miljoner bilar gör på samma sträcka. Anna Branten har skrivit en tankeväckande essä om detta fartyg och alla beslut, tankar och idéer som från idé till förverkligande måste ha passerat väldigt många okritiska hjärnor. En text/tanke som går att översätta på ganska mycket som händer i världen just nu. Läs den här.
Var går gränsen för aktivism?
Det måste vara månadens ämne - kanske för att det är en het potatis för forskarna jag jobbar med. ÄR man aktivist om man limmar fast sig i en bank eller berättar att det är bråttom nu och fler behöver öka takten i omställningen? Här kommer några texter att ta ställning till och tänka på:
George Monbiot skriver en mycket bra text i The Guardian om civil olydnad och hur vi kanske bör tänka just nu. Många inkl. mig själv brukar hänvisa till storskalig förändring som har hänt i historien så som kvinnlig rösträtt eller avskaffandet av Apartheid. I denna text så sätter han det i perspektivet att förändringarna vi behöver göra nu är på så många olika plan. Det är inte bara “en grej” man är för eller emot som det finns ett innan eller efter. Läs texten som både gav mig hopp och gör mig lite moloken. Han hänvisar också till Andreas Malm och hans bok som blivit film -”how to blow up a pipeline”
I fredags var det klimatdebatt i Riskdagen som var väldigt deppig. Pajkastning, ljug och ingenting nytt eller inspirerande tyvärr. De var dock stort mediapådrag (heja!) och runt 20 forskare i publiken som ville vara ett slags levande samvete. Här kan ni lyssna på Maria Wolrath Söderbergs analys av debatten när jag gjorde en live med henne utanför Riksdagen. Frågan om aktivism togs även upp i SVT Agenda i söndags där utbildningsministern också uttalade sig. Tyvärr tycker jag att han blandade ihop begreppen och sa bla. att vi måste akta oss för “fake news och att göra forskning politisk” men är det inte det han gör när han menar att forskarna uttalar sig politiskt när de säger att det är bråttom och att det inte görs tillräckligt? Hmm. Forskare kommenterade även debatten i DN.
Klädskam:
Borde kanske snacka om the Met Gala som jag ser som höjden av Marie Antoinette-aktigt beteende. I år pratades det om att iallafall typ 10 kändisar återanvände gamla galakläder och hur hållbart mode då är (pleeeeazzzzeeeee) medan de hyllade Karl Lagerfeldt som verkar ha varit en genomvridrig person (Time). Kan i vilket fall komma på 1000 andra saker för oss att titta på och för kändisar att engagera sig i. Sluta bara.
På Ellgalan bar Alice Bah Kunke, Bea Szenfelds coola jeansskapelse (30 kg och 70 par gamla jeans!) som hon så smart och bra gjorde för att belysa att vi behöver ändra vårt sätt att konsumera (se intervju i Aftonbladet här)
Efter det blev jag och forskaren Nina Wormbs inbjuda till P1 Talkshow för att ta diskussionen vidare om just klädskam. Här ca 30 min in, kan man lyssna på det.
Klädskam tycker jag man ska ha om man handlar på Shein. Sluta bara.
Varför? Barnarbete, 90% av kläderna är polyester (olja), fabriksarbetare som inte tjänar några pengar och ett system dom fungerar som Uber men för fabriker, gifter i kläderna och en otrolig överproduktion. 8,4 miljarder visningar av #sheinhaul på tiktok vilket ökar med 100 milj i veckan!! (läs mer på LinkedIn)Maria Soxbo har gjort ett grymt inlägg om Shein på Instagram med fakta.
Rise har kollat på vad som blir en favoritgarderob. Man har sett att de flesta underskattar storleken/mängden i sin garderob samt att sett till antalet ggr man använder ett plagg så spelar priset mindre roll. Man menar att dyra inköp används mer. Dock menas det att tex. jeans eller en jacka ofta är dyrare inköp och kanske sådana saker som man använder mer. Vore intressant att se om pris kopplat till kvalitet (bara för att det är dyrare behöver det inte vara bättre kvalitet eller tvärt om) eller om status spelar in… Hela rapporten går att ladda ner här.
RIP gräsklipparen!
Det är så hopplöst förlegat att klippa sin gräsmatta som en fotbollsplan. Klart man kan klippa litegrann men se till att spara så mycket det bara går och hjälp den biologiska mångfalden att frodas!
I Storbritannien införs nu initiativet “No Mow May” (The Guardian) för att låta vissa blommor blomma ut. I Sverige brukar man prata om att klippa så lite man kan tills midsommar.
Till alla med trädgård: här är några tips om hur du kan bidra till att öka den biologiska mångfalden ur texten DN- Låt gräsklipparen stå!
Trotsa normen om den kortklippta gräsmattan. Ersätt delar av gräsmattan med olika växter, så in ängsblommor eller låt bara bli att klippa och se vad som kommer upp. Längre gräs har även längre rötter som sedan motverkar torka.
Ha alltid något som blommar, från vår till höst. Det hjälper pollinerare med mat.
Död ved gynnar tusentals arter. Använd till exempel som rabattkant, bygg kompost av grenar eller insynsskydd av vedklabbar.
Någon form av vatten i trädgården är positivt, som ett fågelbad (inte klorerad pool).
Låt löv, kvistar och vissna växter multna i rabatter eller kompostera dem och återför på så sätt näring till jorden. Rishögar är dessutom bra boplatser till igelkottar och andra djur.
“Bi-väg” längs med nygjord cykelväg.
Om en vecka ska jag föreläsa för cheferna i Marks kommun. När det skulle byggas en ny cykelväg så kom man på att istället för att hälla ut matjord och odla gräs (som också behöver underhållas. Så gjorde man råa (billigare kanter) och planterade istället ängsblommor läns med hela sträckan som nu kallas the bee highway.
Win- win på flera sätt!
Tack för idag! Trevlig helg! Ta hand om er!
Puss och kram!
Isabelle